Sunday 13 May 2018

RESEPI KEK COKLAT

RESEPI KEK COKLAT

BAHAN-BAHAN:

1 CAWAN SERBUK KOKO
1 CAWAN SUSU PEKAT
1 CAWAN SUSU CAIR
1 CAWAN GULA
1 CAWAN MINYAK
3 BIJI TELUR
**SEMUA BAHAN di atas di masukkan ke dalam blander dan kisar selama kurang daripada 5 minit
Sementara itu, panaskan air dalam periuk kukusan

BAHAN-BAHAN AYAK :

1 1/4CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SUDU KECIL SODA BIKARBONAT
1 SUDU KECIL BAKING POWDER

CARA-CARANYA :

1. Adunan yang telah dikisar dimasukkan di dalam bekas dan masukkan bahan-bahan yang telah diayak
2. Kaup balikkan adunan tadi sehingga tiada ketulan
3. Tapis dan masukkan di dalam Loyang (saya tak tapis pun)
4. Kukus selama 45minit dengan api sederhana
5. Nak tahu dah masak ke belum, cucuk guna garfu, kalau tak melekat dah masak lah tu dan boleh tutup api.

BAHAN-BAHAN TOPPING:

½ CAWAN SUSU PEKAT
½ CAWAN SERBUK KOKO
¼ CAWAN  SUSU CAIR
2 SUDU BESAR BUTTER/MAJERIN/MINYAK MASAK

CARA-CARANYA :

1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk
2. Masak di atas api menggunakan kaedah double boiled
3. Bila dah sejuk bolehlah tuang atas kek yang juga dan sejuk



Ini lah kejadian kek coklat saya bersama toppingnya

Resepi ni saya dapat dari FB,saya update di blog untuk memudahkan saya tengok balik resepi hehehe
Sebenarnya saya dah buat kek ni berulang kali dan kejadiannya tetap sama
CUBA LAH !

PALING SENANG DAN JIMAT MASA
Guna blander je heeee

No comments:

Post a Comment