RESEPI KEK COKLAT
BAHAN-BAHAN:
1 CAWAN SERBUK KOKO
1 CAWAN SUSU PEKAT
1 CAWAN SUSU CAIR
1 CAWAN GULA
1 CAWAN MINYAK
3 BIJI TELUR
**SEMUA BAHAN di atas di masukkan ke dalam blander dan kisar selama kurang daripada 5 minit
Sementara itu, panaskan air dalam periuk kukusan
BAHAN-BAHAN AYAK :
1 1/4CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SUDU KECIL SODA BIKARBONAT
1 SUDU KECIL BAKING POWDER
CARA-CARANYA :
1. Adunan yang telah dikisar dimasukkan di dalam bekas dan masukkan bahan-bahan yang telah diayak
2. Kaup balikkan adunan tadi sehingga tiada ketulan
3. Tapis dan masukkan di dalam Loyang (saya tak tapis pun)
4. Kukus selama 45minit dengan api sederhana
5. Nak tahu dah masak ke belum, cucuk guna garfu, kalau tak melekat dah masak lah tu dan boleh tutup api.
BAHAN-BAHAN TOPPING:
½ CAWAN SUSU PEKAT
½ CAWAN SERBUK KOKO
¼ CAWAN SUSU CAIR
2 SUDU BESAR BUTTER/MAJERIN/MINYAK MASAK
CARA-CARANYA :
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk
2. Masak di atas api menggunakan kaedah double boiled
3. Bila dah sejuk bolehlah tuang atas kek yang juga dan sejuk
No comments:
Post a Comment