Sunday, 13 May 2018

RESEPI KUIH LAPIS



KUIH LAPIS



BAHAN-BAHAN :

2 CAWAN TEPUNG BERAS
½ CAWAN TEPUNG GANDUM
½ CAWAN TEPUNG JAGUNG
1 CAWAN GULA PASIR
4 CAWAN SANTAN (1 CAWAN SANTAN PEKAT, CAMPURKAN  3 CAWAN AIR)
¼ SUDU TEH GARAM
SEDIKITPEWARNA MERAH DAN PERISA ROS (saya guna SIRAP cap ROS je)

CARA-CARANYA :

1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang
2. Masukkan santan ke dalam periuk
3. Panaskan sebentar santan tadi biar jadi suam-suam kuku
4. Masukkan tepung beras,tepung gandum,tepung jagung,gula dan garam ke dalam bekas. Masukkan santan,gaul rata hingga tidak berbintil.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Bahagikan sama rata. 1 bahagian biarkan warna putih. 1 bahagian letak pewarna merah
6. Sapukan sedikit minyak ke dalam Loyang dan ratakan.
7. Tuang adunan yang putih tadi ke dalam Loyang dan biarkan selama 5 minit
8. Bila dah masak lapisan putih tadi, masukkan pula adunan yang bewarna merah dan tunggu lagi 5 minit. Ulang sehingga habis adunan. Biasanya akan dapat 6 lapisan dan lapisan akhirnya bewarna merah
9. Setelah siap, sejukkan kuih sebelum dipotong
10. Kuih lapis yang elok boleh dimakan selapis demi selapis



Ini kejadian kek lapis saya hehehe



No comments:

Post a Comment